Koliko košta korporativni video?

Avgust 2021. godine

korporativni video

Cena korporativnog videa zavisi od trajanja videa, složenosti snimanja, montaže i vrednosti produkcije.

Ali šta su to vrednosti produkcije?

Vrednosti video produkcije su svi elementi koji doprinose ukupnom kvalitetu vašeg filma. Neki od primera su:

Predprodukcija

 • Vreme i stručnost potrošeni na razvoj koncepta
 • Razvoj i pisanje scenarija
 • Planiranje logistike snimanja – lokacija, rekvizita, dozvole i dr
 • Kasting glumaca ili statista

Produkcija

 • Kvalitet kamera, objektiva i format snimanja
 • Broj sniajućih dana i broj lokacija
 • Veština, stručnost i iskustvo ekipe
 • Dodatna oprema – poput dizalica, kranova itd
 • Prezenteri, glumci ili statisti

Post produkcija

 • Kompleksnost  montaže
 • Trajanje filma
 • Tehnologija i stručnost postprodukcije
 • Grafika i animacija
 • Bojenje (Color grading)
 • Uređivanje muzike i zvuka
 • Digitalno kodiranje za više izlaznih formata

Svaki od ovih faktora će uticati na konačne troškove proizvodnje. Klijent ne mora da razumete sve ove pojedinosti, ali važno je da vam se daju mogućnosti koje će vam omogućiti da kontrolišete troškove. Istovremeno razumevajući kako će vaše odluke uticati na konačni oblik i kvalitet vašeg videa.

Dilema određivanja budžeta

Da li da naručite jeftin video sadržaj ili vrhunski kvalitet?

Odgovor je vezan za:

 • Vrednost vašeg brenda i
 • Vašu publiku

Kada loš kvalitet videa oštećuje vaš brend?

Onda kada prodajete vrhunski proizvod ili uslugu. Stvaranje vrhunskog brenda je veoma teško i traje godinama. Tako da nema smisla kvariti vrhunski brend sa lošim kvalitetom video sadržaja koji je nestručno snimljen i sa jeftinom opremom.

Na zahtevnom tržištu vaša publika će očekivati visokokvalitetno iskustvo gledanja koje će odgovarati ponudi vašeg brenda. Ako ovo ne vide, verovatno će posumnjati u vrednost vaše ponude.

Ako se bavite profesionalnim uslugama moraćete da prikažete i prenesete sigurnost da biste stekli poverenje svoje publike. Opet visoke proizvodne vrednosti biće od suštinskog značaja.

Bez obzira na to koliko je vaša poruka impresivna, ako vaš video sadržaj izgleda loše ili jeftino, vaše kupce možete izgubiti u trenu.

Kada su niske proizvodne vrednosti u redu?

Kada se npr. vaše poslovanje zasniva na tome da prodate što veću količinu i što jeftinije. U tom slučaju verovatno vam neće biti potrebna sofisticirana video proizvodnja. Ako vaša publika traži samo jeftino rešenje i osnovni proizvod, neće ni očekivati mnogo od vašeg video sadržaja. Tada nećete morati da ulažete u visoko kvalitetnu video produkciju.

Šta ako želite da održite vrednosti vašeg brenda, ali imate ograničen budžet?

Ako želite da izbegnete oštećenje vrednosti vašeg brenda, moraćete da zauzmete objektivan stav. Zapitajte se da li vaša publika zaista očekuje više od vas u smislu vrednosti video produkcije.

Efikasan video ne mora uopšte biti skup, ako donesete neke mudre odluke. Iskusna agencija za video produkciju treba da ima mnogo ideja za smanjenje troškova bez gubitka osećaja kvalitetnog brenda.

Postoje trenuci kada će vam jednostavnost video sadržaja uštedeti novac, a ipak dati efikasne rezultate. Dobra video produkcija će upravo tražiti ove mogućnosti.

Jedna od najupečatljivijih TV reklama je za Cadbury’s Dairy Milk – i jedna od najjednostavnijih za snimanje. Sastoji se od jedne kamere, jedne lokacije, jednog kompleta bubnjeva i čoveka u kostimu gorile.

U ovom primeru nema mnogo lokacija, poznatih glumaca ili skupe animacije. I imajte na umu da se ne koristi nijedan kran, steadicam ili dron – sva dodatna oprema koja bih zahtevala dodatne troškove.

Odakle dolaze troškovi video produkcije?

Na početku razgovora trebali biste dobiti jasne smernice o troškovima proizvodnje videa od vaše kompanije za video produkciju. O troškovima se mora razgovarati otvoreno kao i o scenariju, izboru kamere i druge opreme, odabiru lokacija i dr. Sve ovo je povezano sa proizvodnim elementima.

Transparentan razgovor sa obe strane na kraju će dovesti do poverenja i boljeg video sadržaja.

Da li da otkrijem moj budžet?

Deljenjem informacija o budžetskim ograničenjima, vaša ponuda se može precizno napraviti. Možete dobiti jasnu sliku mogućih opcija za vaš budžetski nivo.

Kada definišete vaš budžet to vam daje bolji način ocenjivanja ponude jedne video produkcije u odnosu na drugu.

Na kraju, klijent će uvek odbaciti naduvane cene, a ako video produkcija brine o svojoj reputaciji i načinu poslovanja, neće dati ponudu bez adekvatnog opravdanja troškova.

Finansijska ograničenja nikada nikome nisu naštetila. Ograničenja često mogu biti kreativni katalizator koji projektu treba da donese sveže ideje i genijalnost.

Bear Fruit Productions vam može pomoći u stvaranju kreativnog korporativnog videa. Mi se uvek trudimo da budemo jednostavni sa saradnju i da kompletan kreativni proces učinimo što lakšim za vas. Kontaktirajte nas da biste saznali kako možemo da vam pomognemo i zajedno napravimo nešto posebno.

Podelite ovaj članak
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on google
Ostale objave