Da li da sami napravite video ili da angažujete video produkciju?

Septembar 2021. godine

Video produkcija video reklama

Iako je svaka video produkcija drugačija, postoje neki ključni elementi koji će vam pomoći da vaš video projekat protekne što je moguće bolje. Ako radite sa svojim internim video timom ili angažujete kompaniju za video produkciju, uverite se da imate uspostavljen proces video produkcije koji će vam pomoći da razmotrite sve elemente vašeg projekta.

Bilo da želite povećati prodaju, pokrenuti novi proizvod ili proširiti svoje poslovanje, video produkcija vam može pomoći da podignete imidž svog brenda na viši nivo.

Video je kreativan način da privučete pažnju ciljne publike.

Proizvodnja kvalitetnog videa može vam pomoći da prenesete svoju poruku i da ojačate kreiranje vašeg sadržaja. Ako razmišljate o proizvodnji video sadržaja za svoj brend, želimo da podelimo nekoliko korisnih pitanja koja biste trebali postaviti u fazi predprodukcije:

  • Koje ciljeve želite postići svojim videom?
  • Koja je vaša ciljna publika?
  • Imate li resurse za spostvenu (in house) video produkciju?

Važno je da na vreme utvrdite šta želite da postignete sa vašim videom i kako možete najbolje da iskoristite svoje ulaganje. Morate biti sigurni da vaš video odgovara na pitanja vašeg potencijalnog kupca.

I za B2B i za B2C kompanije potencijalni kupci većinu svog istraživanja rade na internetu. U zavisnosti od prirode vašeg poslovanja, potencijalni kupci mogu pogledati vaš sajt, kritike, postove na blogovima i društvene mreže da vide koje su vaše vrednosti.

Danas je važno dati prioritet internet makretingu i društvenim mrežama, a pri tome i proizvodnji kvalitetnog video sadržaja.

Da li treba da proizvedete video sadržaj interno (in house)?

Ako u vašem preduzeću imate kreatore sadržaja sa punim radnim vremenom, možda nećete morati brinuti o outsourcingu video produkcije. Prednost internog tima je specijalističko znanje o vašoj industriji. Štaviše, interni timovi najbolje poznaju vaše poslovanje i njegove vrednosti. Ali postoje prednosti angažovanja agencije za video produkciju, poput oslobađanja vremena za fokusiranje na druge marketinške aktivnosti. Takođe, vaš tim u saradnji sa agencijom za video produkciju može preneti svoje znanje i iskustvo o vašem poslu, tržištu, ciljevima itd.

Ako vaš tim ima odgovarajuće veštine, iskustvo i pristup profesionalnoj opremi, moći ćete da kreirate video sadržaje visokog kvaliteta. Međutim, pronalaženje pravog tima za stvaranje video sadržaja može biti skupo, kako u smislu pokrivanja plata, profesionalne opreme tako i softvera potrebnog za montažu. Nije uvek lako pronaći zaposlene koji su iskusni stručnjaci za video produkciju. Takođe, koliko ćete vremena potrošiti na traženje savršenog kreatora video sadržaja za svoje poslovanje?

Koje su prednosti outsourcinga, odnosno angažovanja video produkcije?

Iskusan tim za video produkciju ima svu opremu i zna sve što vam je potrebno za kreiranje sjajnog video sadržaja koji ispunjava vaše marketinške ciljeve. Znamo da je „vreme novac“, pa je pronalaženje video partnera koji može efikasno raditi i pružiti visokokvalitetnu uslugu velika korist za angažovanje producentske kuće.

Ono što je takođe odlično kod outsourcinga video produkcije je to što dobijate veći kvalitet videa čime su veće vaše produkcijske vrednosti. Jeste li nekada gledali video koji zamućen odnosno fan fokusa ili se kamera previše trese? Angažovanje profesionalnog tima za proizvodnju vašeg videa umanjuje svaki rizik lošeg kvaliteta videa i gubitak važnih kupaca.

Takođe ćete uštedeti novac na outsourcingu video produkcije kad god budete morali da koristite specijalnu opremu ili softver (kao što je korišćenje drona ili dodavanje grafike u montaži).

Tim za video produkciju koji angažujete biće zadužen za pronalaženje najboljih talenata, glumaca ili statista za vaš video projekat. To znači da se možete opustiti znajući da će vam oni pronaći najbolje glumce za vaše snimanje.

Outsourcing će takođe doneti kreativne i sveže ideje. Njihov kreativan pristup video produkciji pomoći će vam da razmišljate izvan okvira i proširite svoje ideje. Omogućavajući vašem video projektu da postigne širi domet, veći povrat ulaganja i možda čak i više potencijalnih kupaca.

Takođe je bitno zapamtiti da ćete platiti samo za video sadržaj koji kreirate. Troškove zasnovane na pojedinačnim projektima daleko je lakše budžetirati (odrediti cenu), pratiti i pregledati.

Jedini rizik outsourcinga video produkcija je to što njihov tim može biti manje upućen u vašu kompaniju ili industriju, pa ćete možda morati da postavite svoje poruke i marketinške ciljeve.

Radite zajedno

Na kraju, najbolji rezultati su kada ključni zaposleni u kompaniji sarađuju sa timom za video produkciju. Ovo osigurava da je sav video marketing u potpunosti zasnovan na poruci, a da pritom nikada ne kompromituje kvalitet ili kreativnost.

Verujemo da je jasna komunikacija bitan deo uspešnog odnosa sa kompanijom za video produkciju. Deljenje smernica o vašem brendu, vrednosti kompanije i bilo koje druge važne informacije pomoći će video timu da brže upozna vašu kompaniju i poruku koju želite da prenesete.

Proces video produkcije počinje sa kratkim brifom odnosno konsultacijama. Ovo ima za cilj da opiše osnovne aspekte vašeg video projekta. Brif može sadržati i primere video zapisa koji će pomoći da se bolje razume kakav tačno video želite.

Razumevanjem ko je vaša publika i u kojoj se fazi nalazi u vašem prodajnom ciklusu pomoći će vam da kreirate video sadržaj sa jasnim i efikasnim pozivom na akciju (call to action). Što više informacija podelite sa timom za video produkciju, oni će bolje moći da prilagode video prema vašim potrebama.

saradnja sa video produkcijom

Pronalaženje prave kompanije za video produkciju

Angažovanje kompanije ili agencije za video produkciju znači da ćete imati koristi od iskusnog tima, koji će se brinuti o vašem video projektu od predprodukcije do konačne montaže. Predlažemo da organizujete sastanke sa potencijalnim kompanijama za video produkciju kako biste saznali kako kreativno odgovaraju na vaše zahteve.

Za kompaniju za koju mislite da bi mogla najbolje da odgovara vašim potrebama, zamolite ih da iznesu nekoliko ideja. Najverovatnije će napraviti detaljan predlog i rediteljsku eksplikaciju.

Pošto postoji mnogo kompanija za video produkciju, suzite ih npr. po lokaciji. Da li želite da budete na snimanju? Ako je tako, možda ćete želeti da izaberete kompaniju u istom gradu kao i vi. Ako vam to nije važno, potražite kompanije u celoj Srbiji. Proverite Google recenzije, pretražite njihov sajt, proverite ih na LinkedInu da biste videli o čemu se radi.

Ali najvažnije, pogledajte njihov portfolio. Da li vam se sviđaju video sadržaji koje su napravili? Da li bi njihov stil dobro pristao vašem brendu? Da li mogu da razumeju vaše marketinške ciljeve i mislite li da će moći efikasno preneti vašu poruku?

Pokušajte da instinktivno razmislite o tome kako bi vaša dva brenda mogla da sarađuju.

Bear Fruit Productions vam može pomoći u svim segmentima video produkcije i stvaranju visokokvalitetnih video sadržaja. Mi se uvek trudimo da budemo jednostavni sa saradnju i da kompletan kreativni proces učinimo što lakšim za vas. Kontaktirajte nas da biste saznali kako možemo da vam pomognemo i zajedno napravimo nešto posebno.

Podelite ovaj članak
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on google
Ostale objave