10 važnih pitanja koja treba da postavite kompaniji za video produkciju

April 2022. godine

important questions for video production company

Tražite video produkciju koja će oživeti vašu ideju? Dobro je što na početku znate šta da tražite i šta vam je potrebno. Bez obzira da li želite da napravite poslovni video, korporativnu prezentaciju ili video reklamu, kompanija za video produkciju može vam doneti veliku prednost.

I ne samo zato što vam mogu pomoći da doprete do velike publike, već zato što je njihov posao da vam pomognu da ispričate svoju priču. Na početku trebalo bi da postavite neka važna pitanja pre nego što izaberete odgovarajuću video produkciju. U ovom tekstu ćemo pogledati glavna pitanja koja treba da postavite.

Koliko su konkurentne vaše cene?

Prvo i najvažnije, morate da se uverite da su cene koje će vam biti naplaćene razumne. Ovo je važno iz nekoliko razloga.
  • To pokazuje da ste profesionalni,
  • Pokazuje da znate šta radite i šta očekujete,
  • Takođe vam daje referentni okvir za posao koji možete očekivati.
Nakon toga, trebalo bi da uporedite cene i tarife. Ovo će vam dati još bolju ideju o tome šta možete očekivati od procesa proizvodnje videa.

Koje usluge pruža vaša video produkcija?

Ovo je još jedno važno pitanje koje treba postaviti. Mnogo puta će neke kompanije tvrditi da pružaju sve usluge vezane za proizvodnju videa. Ali oni mogu pružiti samo veoma ograničen spektar video usluga.

Možda ćete biti iznenađeni kada projekat bude završen. Na kraju krajeva, očekivali ste da dobijete određenu vrstu usluge, a niste. Ali istraživanje može pomoći u izbegavanju ove situacije. Takođe će vam dati bolju predstavu o tome šta možete da očekujete od svog partnera za video produkciju.

Možete li mi pokazati neke primere svog rada?

Ovo je još jedan način da steknete osećaj za video produkciju pre nego što je angažujete. Možete videti primere njihovog rada i osetiti za šta su sposobni. Obavezno pogledajte njihov portfolio. Ovo će vam dati još bolju predstavu o tome šta možete očekivati. Takođe saznaćete da li su sposobni da naprave ono što tražite.

Da li postoji dugoročna saradnja?

Ovo će vam pomoći da procenite posvećenost video produkcije vašem projektu. Na kraju krajeva, kompanija za video koju angažujete bi mogla da radi na nekoliko projekata.

Dakle, uverite se da imate jasan vremenski okvir. Ovo će vam pomoći da ostanete na pravom putu. Takođe ćete saznati da li ta kompanija ispunjava svoje obaveze

Kako će izgledati moj budžet za video produkciju?

Trebalo bi da znate tačno šta da očekujete kada je u pitanju vaš budžet. Ovo će vam pomoći da ostanete u okviru svog budžeta. U svakom slučaju ne želite da iznenadite svoju video produkciju ogromnim i zahtevnim projektom koji ne možete da platite

Obavezno iznesite budžet za video produkciju pre pokretanja projekta. Ovo će vam pomoći da steknete bolju predstavu o tome šta možete da očekujete.

Koji je vremenski okvir za pravljenje mog videa?

Važno je definisati vremenski okvir za pravljenje videa. Ovo će vam pomoći da ostanete na pravom putu. Ovo je posebno važno kada se radi o kratkim rokovima. Uglavnom je neobično dobiti završen video projekat pre roka. Ali još je neobičnije imati projekat koji je završen sa velikim zakašnjenjem. Dakle zajedno definišite vremenski okvir. 

Koliko doprinosa ću imati u kreativnom procesu?

Ovo je još jedno važno pitanje. Trebalo bi da dozvolite vašoj kompaniji za video produkciju da kreira vizuelni sadržaj. Ovo će povećati verovatnoću da naprave video koji je efikasan, što je veoma bitno.

Pored toga, vi treba da imate mogućnosti za izmene i predloge. Ali nemojte voditi računa o svakom detalju i upravljati svakom sitnicom. Ipak video produkcija sa iskustvom neke stvari zna bolje od vas. 

Koju opremu koristite?

Ovo može izgledati kao glupo pitanje. Ali bićete iznenađeni koliko ljudi ne zna koja je odgovarajuća oprema za proizvodnju videa. Ukoliko se koristi oprema koja je zastarela ili previše komplikovana za određeni projekat, rezultati neće biti najbolji. Vreme za proizvodnju videa će biti mnogo veće što će samo stvoriti dodatne troškove. Takođe kvalitet slike i zvuka je veoma bitan jer se svakim danom standardi povećavaju.

Tako da obavezno pitajte svoju kompaniju za video produkciju koju opremu koriste. Ove informacije možete dobiti i ako pogledate njihov protfolio.

questions for video production

Šta vas čini jedinstvenim?

Na kraju krajeva većina kompanija za video produkciju će biti prilično slične. I ovo će vam otežati izbor koga odabrati. Postavite određena pitanja, vama bitna. Kako se vi razlikujete od ostalih? Kako možete da ponudite svojim klijentima nešto što druge kompanije ne mogu?

Na primer mnoge kompanije za video produkciju ne vode računa o video marketingu. Da bi vaš video bio efikasan, odnosno da bi vam se vratila investicija uložena u proizvodnju videa, potrebno je pozabaviti se određenim pitanjima. Ona mogu biti: koja je vaša ciljna grupa, ko su vam konkurenti, gde se prodaje vaš proizvod/usluga, koja je ključna poruka koju pokušavate da promovišete, koji je cilj videa, gde će se prikazivati video. 

Da li možete da se nosite sa nepredviđenim situacijama?

Nikada ne znate u kakvoj se situaciji može naći video produkcija koju angažujete. Mogu se javiti razni problemi na snimanju. Mogu se desiti tehnički problemi sa kamerom, zvukom ili drugom opremom. Čak se može desiti da se snimak obriše ukoliko memorijska kartica zakaže.

U bilo kojoj od ovih situacija, morate se uveriti da vaša kompanija za video produkciju ima veštine da na brz i efkasan način reši svaki problem. I naravno trebalo bi da budete sigurni da su spremni da podnesu neophodne žrtve kako bi posao obavili do kraja. 

Za kraj

Zapamtite da je najbolji način da pronađete odgovarajuću video produkciju da im postavite nekoliko pravih pitanja. To će im sigurno pomoći da vam pruže bolju uslugu koja zadovoljava sve vaše zahteve. Uverite se da vaš budući video partner razmišlja o vašim potrebama i ciljevima.

Treba vam video za vaš brend?

Bear Fruit Productions može vam pomoći sa kompletnom podrškom, od kreativnog koncepta i snimanja, do animacije i montaže.

Blog o video produkciji