Snimanje reklama – šta je potrebno da znate

Septembar 2021. godine

snimanje reklama
Ne iznenađuje što video marketing i dalje vlada digitalnim oglašavanjem i nije teško shvatiti zašto. Video je i dalje omiljena vrsta sadržaja potrošača, a 57 posto njih kaže da želi više video sadržaja od brendova koje prati. Sva ova ljubav prema video sadržaju se prevodi u više potencijalnih kupaca, više prodaje i više uspeha.

Snimanje reklama počinje razumevanjem vašeg tržišta i kupaca

Neke od stvari koje sprečavaju preduzeća da snime reklamu uključuje cenu i kompleksnost. Ali ono što mnogi ljudi ne shvataju jeste da je kreiranje reklamnih kampanja lakše i dostupnije nego ikad.

Iako je svaki komercijalni projekat jedinstven, evo opšteg pregleda procesa koji preduzimamo za proizvodnju sjajnih video reklama za naše klijente.

Prikupljanje informacija za vašu video reklamu

Koji su ciljevi klijenta? Ko je njihova ciljna publika? Kakav sadržaj je potrebno kreirati? Sve su to pitanja o kojima će biti reči na prvim sastancima. Sedite sa svojom video produkcijom i razgovarajte o vrsti video reklame koju zamišljate za svoj brend. Navedite koncepte, opšte ciljeve i ključne poruke koje želite da prenesete.

Pre nego što počnemo sa pretprodukcijom, moratmo da uspostavimo plan. Jasna strategija je neophodna da bih se osigurao kvalitet video reklame. Jasan cilj reklame olakšava određivanje ključnih poruka, vizuelnih elemenata i budžeta potrebnih za snimanje reklame. Neki klijenti dolaze sa vrlo specifičnom vizijom, a drugi klijenti traže od našeg kreativnog tima da im predstave različite video ideje.

Pisanje scenarija

Nakon što je kreativna vizija odobrena, pristupa se pisanju scenarija. Scenario za reklamu predstavlja reči koje se koriste za prodaju ideje, a ona mora biti ubedljiva i privlačna. Postoje mnogi elementi scenarija kao što su ciljevi, budžet, audio i video oprema, rasveta, glumci itd.

Neophodno je kreativno pisanje scenarija kako bi brzo, efikasno i nezaboravno prenosilo informacije. Pisanje scenarija za reklamu može biti izazovno, ali pisac reklame mora znati smernice kompanije za koju će pisati. Obično će preduzeće poslati uputstva za scenario reklame, a zatim zatražiti da se scenario napiše i dostavi na razmatranje. U svakom slučaju, pisanje scenarija važan je korak u procesu predprodukcije za snimanje reklame.

Kasting za snimanje reklame

Da li je potrebno angažovati plaćene glumce? Prva stvar koju će direktor kastinga morati da uradi jeste da prikupi što više podataka o tome ko su glavni likovi na osnovu scenarija. Opis lika – protagoniste će biti mešavina fizičkih i karakternih osobina. Za sve video reklame u kojima se nalaze glumci, kasting postaje jedan važan deo procesa predprodukcije.

Mi se uvek trudimo da pronađemo najbolje glumce, statiste i talente za snimanje reklame. Po vašoj želji možemo održati kasting u studiju kako bi vi mogli da proverite širok spektar raspoloživih talenata i izaberete najbolje glumce za snimanje reklame.

Izviđanje lokacija

Uz izvesne smernice režisera i producenta, izviđač lokacija pronalazi mesta za snimanje koja se poklapaju sa scenariom i uklapaju se u budžet klijenta. Izviđači lokacija će koristiti kombinaciju online istraživanja i direktne komunikacije da pronađu sjajna mesta za snimanje reklame. Dobar izviđač lokacija će pronaći odgovarajuće lokacije za snimanje u blizini, ako je moguće, predstavljajući najmanje finansijskih i pravnih prepreka za početak projekta.

Uvek postoji mogućnost da se video reklama snimi u vašem poslovnom prostoru, hotelu, restoranu, itd. Međutim, određeni video projekti zahtevaju da snimanje bude u studijskom prostoru ispred zelene pozadine, ili privatne kuće, stana, kancelarije, skladišta, parka ili drugih lokacija. Vodimo računa da se sve lokacije, dozvole i potvrde o osiguranju unapred srede kako bi lokacija za snimanje reklame bila spremna na vreme.

Rekvizita i garderoba

Rekvizit je svaki pokretni fizički predmet koji se nalazi u sceni. Ponekad su predmeti garderobe zapravo rekviziti. Ako glumac nosi šešir ili torbu, ali ih nikada ne skida ili ne radi ništa osim što ih nosi na sceni, taj predmet je „garderoba“. Ako glumac skine šešir ili torbu ili rukuje njima, to je rekvizit. Poslednji korak u procesu predprodukcije nakon potvrde talenta i lokacija jeste da se uverimo da su svi potrebni rekviziti i garderoba kupljeni ili iznajmljeni i spremni za snimanje reklame.

Snimanje reklama

Sada je vreme za zabavu! Ovo je deo u kojem priča počinje da oživljava. Svaki brend ima svoju priču, svoj identitet. Do sada je obavljeno mnogo planiranja pa je tim video produkcije potpuno spreman da se pojavi na dan snimanja.

Neke video reklame su stvorene da podstaknu trenutni odziv gledalaca, dok su druge stvorene da naprave „brand awareness“. Iako su oba efikasna, važno je da vi i vaša agencija za video produkciju budete na istoj stranici o celokupnoj viziji reklame.

U zavisnosti od potreba projekta, naš tim video produkcije se kreće u rasponu od dva člana do velikih ekipa koje čine reditelj, producent, koordinator produkcije, DP – direktor fotografije, asistent kamere, frizeri i šminkeri, gaferi, tonci, tehnički direktori i pomoćnici u produkciji. Šef snimanja osigurava da se ekipa čvrsto pridržava rasporeda snimanja reklame. Klijenti su uvek dobrodošli da borave na setu i da budu uključeni onoliko koliko žele na dan snimanja reklame.

Montaža reklame

Nakon što je sve snimljeno, projekat prelazi u fazu postprodukcije, gde počinje montaža reklame. Pažljivo ćemo pregledati sve snimke i stvoriti priču sastavljajuci sve delove. Reditelj u saradnji sa montažerom radi na nadzoru projekta kako bi se uverio da će se iskoristi najbolji kadrovi i da je vizija klijenta pravilno složena.

Ponekad se muzika može izabrati i unapred tako da montažer može da uskladi kadrove sa muzičkim ritmovima. Međutim, ostatak post-audio rada se obavlja nakon što je video montaža završena. Nakon toga se radi na muzičkom miksu, efektima zvuka, smanjivanju šuma i dodavanju zvuka po potrebi. Konačno, vaša reklama je montirana, ubačen je zvuk i muzika, dodati su vizuelni efekti, a projekat je skoro završen i spreman za reviziju. Kada se početna verzija reklame montira, vreme je da klijent pogleda naš rad.

Pregled i revizija

Nakon montaže našim klijentima šaljemo reklamu kako bi mogli da pogledaju gotov proizvod. Uvek ohrabrujemo klijenta da nam pošalje iskrene povratne informacije kako bi bili sigurni da je projekat tačan prikaz onoga što su želeli. Naš cilj je uvek da nadmašimo očekivanja naših klijenata, tako da nismo završili dok se upravo to ne dogodi.

Uz konačno odobrenje klijenta, projekat je skoro završen. Možda je klijentu potrebna skraćena verzija za društvene mreže ili čitav niz dodatnih formata sa različitim vizuelnim prikazima. Takodje jasan poziv na akciju (CTA) mora da postoji na kraju reklame. Uvek unapred planiramo distribuciju video reklame jer svaka platforma ima svoje izvorne video formate koji su osmišljeni da povećaju angažovanje publike. Nakon što su sve verzije video reklame završene, svi video formati se isporučuju klijentu kako bi ih sačuvao.

Ako želite dodatne informacije o snimanju reklame ili ste spremni da počnemo, kontaktirajte nas.

Bear Fruit Productions vam može pomoći u stvaranju kvalitetne video reklame. Mi se uvek trudimo da budemo jednostavni sa saradnju i da kompletan kreativni proces učinimo što lakšim za vas. Kontaktirajte nas da biste saznali kako možemo da vam pomognemo i zajedno napravimo nešto posebno.

Podelite ovaj članak
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on google
Ostale objave