Saveti za profesionalnu video produkciju

Mart 2022. godine

Tips for a professional video production

Biti video producent znači razvijati metode za pravljenje video sadržaja koji su profesionalni i upečatljivi za gledaoce. Da biste kreirali efikasne video sadržaje, potrebno je da kreirate kohezivan i dosledan stil i ton, da dobro razumete ciljnu publiku, kao i da imate osećaj kada da napravite video i zašto. U ovom postu ćete naučiti osam saveta za kreiranje profesionalne video produkcije.

Napravite jasnu viziju i plan

Prvi korak ka stvaranju profesionalne video produkcije je stvaranje jasne vizije i plana. Ovo će vam pomoći da izbegnete mnoge uobičajene greške koje novi video producenti često prave. Da biste kreirali profesionalnu video produkciju, morate imati jasnu viziju o tome šta želite da komunicirate i kako. Vizija i plan treba da budu zasnovani na ciljevima vašeg videa. 

Jednom kada imate svoju viziju i plan, morate ih pratiti. Ako su vaša vizija i plan da sada napravite video o prednostima angažovanja profesionalne kompanije za video produkciju u odnosu na čekanje od godinu dana, onda se uverite da vaš sadržaj prati ovaj cilj. Takođe morate da budete sigurni da su vaša vizija i plan za vašu video produkciju u skladu sa ciljevima vašeg poslovanja. Ako na primer pravite prodajni video, onda vaša vizija i plan treba da odražavaju ovu činjenicu.

Istražite svoju publiku

Kada imate jasnu viziju i plan za svoju video produkciju, potrebno je da istražite svoju publiku. Ako je vaša video produkcija zasnovana na proizvodu za koji vaša publika nije zainteresovana, onda će vaš video biti brzo odbačen. Ako pokušavate da promovišete kurs koji radi samo za veb dizajnere, a vaša publika nije zainteresovana za tu temu, verovatno je neće zanimati ono što imate da kažete.

Razumevanje vaše publike će vam pomoći da izbegnete pravljenje videa koji vašoj publici ne nudi vrednost. Takođe će vam pomoći da izbegnete video snimke koji su irelevantni za vašu publiku. Ako su vaši proizvodi ili usluge usmereni na vlasnike malih preduzeća, definitivno ne želite da pravite video o svom omiljenom hobiju.

video

Prikupite ključne povratne informacije od vaše publike

Kada saznate ko je vaša publika, možete početi da istražujete šta ih motiviše. Različiti ljudi imaju različite motive za pravljenje video sadržaja, tako da morate da ih proučite i pronađete motive koji su relevantni za vaš sledeći video. Ovo će vam pomoći da napravite video koji će odjeknuti kod vaše publike, a ne video koji daje gomilu pomešanih poruka. 

Na primer, ako pravite video o tome kako da napravite YouTube kanal, morate da saznate zašto je vaša publika zainteresovana za YouTube. Da li je to zato što želite da promovišete svoj posao? Ili zato što želite da dobijete više gledalaca za svoj kanal? Kada saznate odgovor na ova pitanja, to će vam pomoći da napravite efikasniji video.

Odvojite vreme da usavršite video

Kada imate jasnu viziju i plan za svoju video produkciju, potrebno je da odvojite vreme da je usavršite. Ovo će vam pomoći da izbegnete mnoge uobičajene greške. Da biste proizveli profesionalnu video produkciju, morate dobro razumeti svoju publiku i svoju temu

Ovo će vam pomoći da izbegnete pravljenje video zapisa koji ne nude vrednost vašoj publici. Takođe će vam pomoći da izbegnete pravljenje video zapisa koji se ne uklapaju u viziju i plan koji ste prvobitno postavili. Ako odvojite vreme da usavršite svoju viziju i poruku, moći ćete da napravite video koji je koristan vašoj publici.

Koristite pravu video opremu

To znači da morate nabaviti odgovarajuću video opremu. Na primer, ako planirate da snimite video reklamu a imate samo mobilni telefon na raspolaganju, onda neće moći da napravite profesionalnu video produkciju. Za ovaj posao morate koristiti adekvatnu opremu. Uglavnom to znači da morate imati kvalitetnu kameru, rasvetu i ostalo. Takođe treba da imate softver za montažu. Ako nemate ništa od ovoga, to će vam mnogo otežati život. 

video marketing

Napravite plan za svoju video produkciju

To znači da morate imati raspored proizvodnje. Takođe morate da znate kada ćete producirati video i koliko dugo. Ovo će vam pomoći da izbegnete loše planiranje video produkcije koja se neće završiti u dogovoreno vreme.

Plan za vašu video produkciju treba da se zasniva na viziji i planu koji ste imali. Mora da bude realan i da se zasniva na opremi koju imate, kao i na raspoloživom vremenu. Ako nemate dovoljno vremena i adekvatnu opremu, onda ćete se mučiti da napravite profesionalnu video produkciju.

Napravite kratke i jednostavne video sadržaje

Važno je zapamtiti da će vaši videi uglavnom biti kratki. Kao rezultat toga, važno je da ne pokušavate da prikažete previše informacija u svakom videu. Neka vaši video snimci budu kratki i slatki. Ovo će vam omogućiti da kreirate dosledan ton u svojim video sadržajima, a takođe će vam omogućiti da napravite jednostavan video koji nije previše komplikovan.

Budite direktni i jasni

Morate biti jasni i objasniti svrhu vašeg videa i zašto ih proizvodite. Na taj način takođe možete biti transparentni sa svojom publikom. Bilo da koristite video sa objašnjenjem, video o proizvodu ili pravite samo brend video, budite jasni šta tačno želite da kažete svojoj publici.

video production tips and advice

Savladajte sve kreativne prepreke sa kojima se suočavate

Konačno, ako se suočite sa bilo kakvim kreativnim preprekama tokom produkcije vaših videa, zapamtite da se kreativne prepreke mogu dogoditi svakome. Zato je važno da ne paničite ako naiđete na bilo kakve probleme ovog tipa tokom produkcije. Ako možete da prevaziđete sve kreativne prepreke sa kojima se suočavate, bićete spremni na sve što vam se nađe na putu kada je u pitanju stvaranje kvalitetnih video sadržaja.

Zaključak

Kao profesionalni video producent, morate dobro da razumete svoju publiku, njene potrebe i šta će ih naterati da požele da gledaju vaš video. Iako je svaki video drugačiji, on može i treba biti optimizovan za pravu publiku.

Da biste kreirali efikasne video sadržaje, potrebno je da kreirate kohezivan i dosledan stil i ton, kao i da imate osećaj kada da napravite video i kada da ga objavite. Prateći ove savete, moći ćete da pravite profesionalne video zapise.

Treba vam video za vaš brend?

Bear Fruit Productions može vam pomoći sa kompletnom podrškom, od kreativnog koncepta i snimanja, do animacije i montaže.

Blog o video produkciji