Najbolja praksa za objavljivanje videa na društvenim mrežama

Avgust 2021. godine

objavljivanje videa na društvenim mrežama

Postoji mnogo elemenata koji ulaze u video sadržaje društvenih mreža, uključujući naslove, dužinu, detalje i zvuk. U suštini, pokušavate da prenesete mnogo informacija u nekoliko sekundi. Ali kada to učinite na pravi način, videćete veći angažman i izgradićete bolji odnos sa svojom publikom.

U nekom trenutku većina brendova će objaviti svoj video na društvenih mrežama. Ovo može uključivati Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube i Twitter. Sledi pitanje – kako osigurati najbolje rezultate nakon objave videa na društvenim mrežama?

Video za društvene mreže

Odlučivši da svoj video objavite na društvenim mrežama, morate razmisliti o razlikama između platformi.

Svesnost o tim razlikama unapred će vam uštedeti muke, kasnije žaljenje i dodatno povećati odziv vaše publike.

Prvo razmislite o platformi

S obzirom na sve varijacije u načinu na koji platforme društvenih mreža rukuju videom, jasno je da je potrebno dobro razmisliti o svojim prioritetima. I to od samog početka projekta.

Kreativna agencija za video produkciju će moći retrospektivno da izmeni određene karakteristike, ali za to će biti potrebno dodatno vreme i angažovanje. Efikasnije je predvideti ove zahteve.

Ako se o distribuciji videa na društvenim mrežama razgovara još na početku u pripremnoj fazi, tim video produkcije će moći da napravi vaš video na način koji može ekonomično pružiti različite verzije vašeg videa. Prilagođene različitim platformama društvenih mreža.

Zato razmislite o „platformi na prvom mestu“, odnosno distribuciji vašeg videa. I kad god je moguće uključite svoje timove u diskusije o video projektima.

Aspect Ratio - Odnos širine i visine videa

Širina i visina videa određuje oblik u kojem će biti prikazan. To jest kako će video izgledati kvadratno ili pravougaono.

Odnos 1:1 je kvadratni video, 16:9 je standardni pravougaonik, dok je 9:16 portretni prikaz na celom ekranu većine mobilnih uređaja. Ovo je tipičan raspon razmera videa koji nude kanali društvenih medija.

Razmera 1:1 ili 9:16 je najbolja ako želite da ciljate publiku na mobilnim telefonima na Instagramu ili Fejsbuku. 

Ali to znači da vaš video možda neće izgledati tako dobro prikazan u kadru 16:9, gde npr kvadratni video neće izgledati tako profesionalno i filmski.

U idealnom svetu imate budžet da dvaput snimite svoj video. I to u različitim razmerama. Podrazumeva se da bi za većinu klijenata ovo bio preterani luksuz.

Uz malo pažnje i predviđanja, može se snimiti jedan video koji će izgledati impresivno i u portretu i u pejzažu.

Ako ste apsolutno sigurni da je vaš jedini pravi interes video kampanja za Facebook i Instagram, onda razmislite o formatu i konceptu vašeg videa od 1:1 ili 16:9 od početka.

Direktna objava

Uopšteno, postoje dva načina za distribuciju vašeg videa na društvenim medijima. Možete ili postaviti vezu (link) sa vašeg veb sajta na kome se već nalazi vaš video ili sami direktno objaviti (upload) video na odabranu platformu društvenih mreža.

Društvene mreže ne žele da korisnici odlaze sa njihovih platformi, odnosno da klikom odlaze na neki drugi (vaš) sajt.

Direktna objava videa na društvenim mrežama ima mnoge prednosti:

  • Automatsko pokretanje videa – koji pouzdanije privlači pažnju
  • Neposredan pristup videu – nema potrebe da prelazite na drugo mesto (drugi sajt)
  • Privlačnija prezentacija vašeg videa
  • Vaš video se češće prikazuje većem broju gledalaca
  • Bolji podaci odnosno statistika o video angažovanju

Ali klik na klik je dobar... zar ne?

Naravno, mnogi se drže ideje da nude video putem link-a do veb sajta. Ovo uglavnom rade jer žele da privuku saobraćaj na svom sajtu.

Problem je u tome što će angažovanje sa „povezanim“, a ne „izvornim“ videom verovatno biti znatno manje.

Da li idem na viši nivo svesti o brendu i angažovanja u okviru platforme društvenih mreža? Ili zadržavam ono malo korisnika koji bi mogli da kliknu na moju veb stranicu?

Budite vidljivi. Budite upamćeni.

Rekli bismo da je obično efikasnije ići na viši nivo angažmana unutar same platforme društvenih mreža. Na ovaj način će doći do najvećeg broja ljudi koji će vas upoznati i zapamtiti. Kao izvorni – direktni upload na samoj platformi, vaš video će se više deliti i više gledati.

I naravno, čak i kada svoj video objavite direktno, obično postoji mogućnost da u okviru posta date vezu do svog sajta. Takođe na neki način brendirate video tako da će gledaoci ionako tražiti vašu veb stranu.

Pogodnosti

Brzina i pogodnost često dovode do toga da se video povezuje sa društvenim medijima, umesto da se postavljaju direktno na platformu.

Znate kako je to, naporan je dan u kancelariji i potrebno je samo minut ili dva da se uspostavi veza – izbaci link do vašeg sajta na kome se nalazi video.

Nakon što ste vi i vaš tim uložili značajnu količinu vremena i novca u proizvodnju vašeg videa – gotovo je suludo ne uložiti dodatni napor. Njime biste postigli što više pregleda i najbolji angažman.

Automatsko pokretanje videa - zvuk ili tišina

Načini pokretanja videa razlikuju se među platformama društvenih mreža i to može imati značajne implikacije na strukturu vašeg videa.

Mnoge platforme bez tona pokreću video dok gledalac ne uključi zvuk. U ovim slučajevima je efikasnije napraviti video koji će privući pažnju. Zatim, koji će i dalje imati potpuni smisao čak i ako gledalac ne čuje prvih nekoliko sekundi.

To se može učiniti otvaranjem videa sa snažnim privlačnim slikama ili upotrebom određenog teksta sa grafikom.

Snažan ili blagi početak videa

S obzirom da se vaša publika može brzo kretati po postovima, takođe je dobra ideja da svoj video otvorite „snažnim početkom“. Video koji prikazuje pokretne slike odmah od prve sekunde ima „snažan početak“, dok video koji bledi iz crne boje, na primer, ima blagi početak“.

„Blagi početak“ videa uglavnom je estetski ugodniji i donosi veći filmski osećaj vašem videu. Ali tu korist treba odvagnuti u odnosu na bitku za trenutnu pažnju u „news feeds“.

Video „blagog početka“ često je dobar izbor za vaš sajt, gde možete očekivati veće namere gledanja od svoje publike.

Pregled slika

Uvek je vredno odvojiti vreme za odabir ili kreiranje snažnih slika za vaš video.

Korisnici će videti vašu sliku neposredno pre nego što video počne automatski da se prikazuje. Brojne platforme društvenih mreža ponudiće vam nasumičan izbor kadrova iz vašeg videa. Sa druge strane, neke od njih će vam omogućiti da dodate svoju prilagođenu sliku.

Preporučujemo vam da prilagodite svoje sličice kad god ste u mogućnosti. Ovo vam daje potpunu kontrolu nad slikom, vodeći računa da boje, kontrasti, kompozicija i subjekat budu što atraktivniji za vašu publiku.

Istraživanje koje je sprovela kompanija Wistia pokazalo je da prilagođene, umesto nasumičnih sličica, postižu oko 30% veće angažovanje gledalaca.

Povremeno ćete pronaći platformu društvenih medija koja vam ne daje izbor u pogledu vaše sličice. Takve platforme jednostavno će napraviti sliku od prvog kadra vašeg videa. U ovim slučajevima od vitalnog je značaja da vaš video ima „snažan početak“ sa jakom slikom.

Bear Fruit Productions vam može pomoći u svim segmentima video produkcije i stvaranju visokokvalitetnih video sadržaja. Mi se uvek trudimo da budemo jednostavni sa saradnju i da kompletan kreativni proces učinimo što lakšim za vas. Kontaktirajte nas da biste saznali kako možemo da vam pomognemo i zajedno napravimo nešto posebno.

Podelite ovaj članak
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on google
Ostale objave